Θα μπορούσε ένα παράθυρο να επηρεάσει την ψυχολογία σας;
Η ύπαρξη, το μέγεθος και η θέση των παραθύρων στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ενός κτιρίου επηρεάζει την διάθεση, την συμπεριφορά και γενικότερα, την ψυχική υγεία των ανθρώπων με διαφορετικούς τρόπους.
Το φυσικό φως και η ψυχολογία
Η έκθεση του ανθρώπου στο φυσικό φως, που τα παράθυρα εξασφαλίζουν, έχει συνδεθεί με την βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και την παραγωγικότητα. Το φως προκαλεί τον εγκέφαλο να εκκρίνει σεροτονίνη, μία ουσία που ρυθμίζει την ψυχολογική διάθεση του ανθρώπου και δημιουργεί αίσθηση ευεξίας. Αντίθετα, η έλλειψη του φυσικού φωτισμού συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός συνδρόμου (Seasonal Affective Disorder) κατά το οποίο ο άνθρωπος παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης κατά συγκεκριμένους μήνες του χρόνου όπου το φυσικό φως είναι μειωμένο.
Σύνδεση με την φύση
Τα παράθυρα συνδέουν τον εσωτερικό χώρο με τον εξωτερικό. Επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, την φύση, τα τοπία και να παρακολουθούν την αλλαγή των καιρικών φαινομένων. Αυτή η επαφή με την φύση και το εξωτερικό περιβάλλον, μειώνει το στρες και αυξάνει το συναίσθημα της ηρεμίας και της χαλάρωσης. Έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και η απλή οπτική επαφή με το περιβάλλον και τα δέντρα, που είναι εφικτή με την ύπαρξη παραθύρων, βελτιώνει την ανθρώπινη ψυχολογία και δημιουργεί ευφορία.
Αίσθηση του χώρου
Σωστά τοποθετημένα παράθυρα δημιουργούν την ψευδαίσθηση μεγαλύτερου χώρου. Δωμάτια με άπλετο φυσικό φως και θέα φαίνονται μεγαλύτερα, δημιουργούν την αίσθηση ελευθερίας και εξαλείφουν το συναίσθημα του περιορισμού και του εγκλεισμού.
Ιδιοτικότητα και ασφάλεια
Σωστά σχεδιασμένα παράθυρα προσφέρουν ισορροπία μεταξύ του φυσικού φωτός και της ιδιοτικότητας. Η αίσθηση ασφάλειας που δίνει ο χώρος μαζί με την πρόσβαση σε φυσικό φως είναι θεμελιώδη στοιχεία της ποιότητας ζωής σε εσωτερικούς χώρους.
Βιοφιλικός σχεδιασμός
Ο βιοφιλικός σχεδιασμός είναι έννοια της αρχιτεκτονικής, που χρησιμοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο για την αύξηση της σύνδεσης των ανθρώπων – χρηστών με το φυσικό περιβάλλον μέσω της χρήσης της άμεσης φύσης, της έμμεσης φύσης και των συνθηκών χώρου και τόπου. Τα παράθυρα παίζουν θεμελιώδη ρόλο στο βιοφιλικό σχεδιασμό αφού επιτρέπουν την επαφή τους με το εξωτερικό περιβάλλον.
Κιρκαδιος ρυθμός
Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου. Αυτός ο ρυθμός ορίζεται από ένα κιρκάδιο ρολόι και έχει παρατηρηθεί σε πολλούς ζωντανούς οργανισμούς, όπως σε φυτά, ζώα, μύκητες και κυανοβακτήρια. Ο φυσικός φωτισμός, ιδιαίτερα το πρωί, ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό οποίος ρυθμίζει το ωράριο του ύπνου. Διατάραξη του κιρκάδιο ρυθμού συχνά προκαλείται από ανεπαρκή έκθεση στο φως του ήλιου και προκαλεί αυπνίες και έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.